Biberon

Biberon Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Biberon Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Materni Türkiye

Biberon Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Biberon seçiminde bebeğin yaşına ve kullanım amacına göre çeşitli özellikleri incelemek faydalı olacaktır. Bebeklerin daha rahat beslenmeleri için biberon seçimi oldukça önem taşır. Öncelikle bebeğin beslenmek için annesinin memesinden emmeyi öğrenmesi gerekir. Bu nedenle biberonu ilk kez vermek için doğumdan sonra 3-4 hafta beklemek uygundur. Bazı bebekler biberon almak istemez, alışması için zaman gerekebilir. Anne sütüyle beslenen bebeklere biberon önerilmez; ancak annenin meme başlarında çatlak varsa, emzirirken şiddetli ağrısı oluyorsa, meme başları belirgin değilse, anne çalışıyor ve işe erken dönmek zorundaysa ya da annenin emzirmeyi engelleyecek bir hastalığı varsa biberon kullanılması gerekir.

Biberonun yapıldığı madde (cam, silikon, plastik)

Cam biberonlar: Sterilizasyonu kolaydır. İçindeki sıvıları iyi korudukları için sağlıklıdır ancak ağırdırlar ve ayrıca çatlama ve kırılma riskleri olduğundan bebeklerin eline verilerek emmeye bırakılması önerilmez.
Plastik biberonlar: Hafiftirler ve kolay kırılmazlar. Bu biberonların BPA (Bisfenol A ) maddesi içermediğinden kesinlikle emin olunması gerekir.
Silikon biberonlar: Bisfenol A maddesi içermezler. İç yüzeyleri esnektir. Bebek tarafından kolay kavranırlar.

Biberonun boyutu ve şekli

Bebeğin yaşına ve kullanım amacına göre çeşitli boyutlarda biberonlar seçilebilir. İlaç ve vitamin vermek için küçük (50 ml.) biberonlar , yeni doğan bebekler için 80-100 ml. ilk aylarda 100-120 ml. 3-6 aylık bebekler için 220-240 ml’lik biberonlar gerekli olabilir.

Emziğin şekli ve yapıldığı madde

Genellikle yuvarlak emzikli olanlar hem kavranması hem de akış kolaylığı nedeniyle tercih edilir. Emzikler için silikon olanlar özellikle dayanıklı ve sağlıklı olduğu için önerilmektedir.

Emzikteki delik boyutu (akış miktarı)

Biberondan emzik akış hızı, üzerindeki deliklerle belirlenir. İlk bir ayda yavaş akışlı emzikler (küçük delikli) önerilir. 3 ay civarında orta akışlı, 6 ay civarında hızlı akışlı emziğe geçmek önerilir.

Günümüzde biberonlar ve tüm bebek ürünleri için sterilizasyon da oldukça önem taşımaktadır. Sterilizasyon için tercih edilen yöntemlerin özellikle etilen oksit gibi gazların biberon sterilizasyonunda kullanılması oldukça sakıncalıdır. Çünkü bu gazın artıkları biberonun yapıldığı materyale yapışarak bebeğe birçok kimyasal maddenin fark edilmeden verilmesine yol açmaktadır. Bu da ilerleyen dönemde birikim yolu ile çok ciddi bir takım hastalıklara neden olabilir. Biberon seçerken özellikle sterilizasyon da herhangi bir kimyasalın (ör:etilen oksit) kullanılmamış olmasına dikkat edilmelidir.

Annelerin rahatı için 240 ml. hacminde 6-8 biberon alınması uygun olacaktır. Birkaç biberon da 120 ml’lik olarak alınırsa çeşitli amaçlar için kullanılabilir.
Biberonun üzerindeki işaretler de net olmalıdır.

Diğer blog yazılarımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın